Marc Koehler
Architects
nl / en

Campus TUE

Our design proposal for the transformation of the potential building of TUE follows a three step strategy to create the ideal conditions to “breed” the Social Engineers of the future in an organically growing community space.

By maximising opportunities for social exchange between students, teachers and visitors of the TUE and University College, our design concept creates a new kind of learning environment that triggers communication and allows to built durable networks of collaboration. A sequence of sky lobbies act as social incubator creating a “Piranesian” like space in the heart of the building.

In our vision, the university of the future stands in the heart of society, connects to the inhabitants of the city and incorporates the natural environment within it as a source of inspiration and tranquility.

One of the central point of our approach is to create a design that is open to functional change, allowing the rapidly developing world we live in, to shape the way the building functions and evolves in the near future.

The facade will express the diversity of student personalities giving them a platform to express themselves by “colonising” the building, shaping its visual identity overtime. This is why we propose a radically flexible and eco-friendly design concept built on the existing concrete structure of the building.

Information


Year
2011

Status
Study

Location
Eindhoven

Client
TUE

Competition
Europan 11

Credits


Design
Marc Koehler Architects

Design Team
Marc Koehler, Miriam Tocino, Carlos Moreira, Pablo Domingo, Hand Smolenaers, Tim Eichhorn and Daniel Didden