Marc Koehler
Architects
nl / en

Zuiver, Bosrijk

Zuiver is uitgeroepen tot winnaar van de tender Bosrijk in Eindhoven (Meerhoven). Zuiver is een radicaal circulair en duurzaam alternatief op de typische Nederlandse woonwijk. Door de woningen te bundelen in drie compacte ensembles ontstaat er een groen hart voor sportief, sociaal en natuurlijk buiten leven. Ontwikkeld & ontworpen door BPD/Sprangers, Marc Koehler Architects, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup) en Robbert Snep (Universiteit van Wageningen).

Zuiver is een allesomvattend leef-concept, ontworpen als een circulair “ecosysteem”. Deze balans wordt allereerst gemaakt door de nieuwe bewoners inspraak te geven in de configuratie van hun woning en de omgeving. Daarnaast zijn de bewoners lid van de community en kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke voorzieningen zoals een “groen hart” waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast ruimte voor beweging, ontspanning & ontmoeting. Ten slotte draagt het ontwerp bij aan een circulaire omgeving doordat is gezocht naar integrale oplossingen voor (her)gebruik van water, zonne-energie, warmte uit bio-energie, geupcyclede en natuurlijke materialen, en het versterken van de biodiversiteit. Hiermee worden de bewoners geprikkeld om op een duurzame manier met de natuur te leven.

De gebouwen van Zuiver worden compact en zorgvuldig in het landschap geplaatst. Het landschap vormt zo de gebouwen en de gebouwen versterken de aanwezige natuur en laten een zo groot mogelijke groene ruimte over om te delen. Zowel in materialisatie als vorm is de bebouwing subtiel ingepast in zijn omgeving en is de uitgesproken architectuur duidelijk herkenbaar. Hoogtegradiënten geven vorm aan de diverse lagen van publiek & privé en de biodiversiteit & ecologie.  De zichtlijnen, de gelaagde opbouw van de woningen en indirecte benaderingen van de ensembles geven de omgeving een menselijke schaal waarmee de gebouwen zich als sculpturen een nieuw natuurlijk landschap definiëren.

Door de principes van het Open Bouwen toe te passen geeft het ontwerp de bewoners de flexibiliteit om de indeling van de woningen zelf te bepalen en in de toekomst aan te passen. De constructie, de gevel, de binnenwanden en de installaties zijn in het ontwerp van elkaar gescheiden. Hiermee is het project toekomstbestendig.

 

Information


Year
2018

Status
Gewonnen Tender

Location
Eindhoven (Meerhoven)

Client
BPD/Sprangers

Competition
Tender Bosrijk

Result
Winner

Credits


Main architect
Marc Koehler Architects

In collaboration with
BPD/Sprangers, Boom Landscape, Tom van Tuijn Stedenbouw, Superuse Studios, Peter Mensinga (Arup), YuconVR en Robbert Snep (Universiteit van Wageningen).

Project team
Marc Koehler, Frans Damstra, Marten Theeuwsen, Carlos Moreira, Illaria Cazzola, Andrea Pellizzon, Carine Marin.

Photographer