Marc Koehler
Architects
nl / en

Superlofts Blok Y

Inleiding

In de nieuw te vormen wijk Veemarkt te Utrecht werd Kavel Y uitgegeven voor CPO/MO. Het Superlofts concept bood 30 huishoudens de kans om collectief besluiten te nemen over hun gebouw en bovendien een woning op maat te maken, volledig toegesneden op hun persoonlijke woonwensen. Het resultaat is een uniek woongebouw waarin geen woning hetzelfde is.

Toelichting ontwerp

De initiatiefnemers van Superlofts Blok Y waren drie bedrijven (Stadkwadraat, Bergunlimited, Dolte Stedenbouw) opererend in de vastgoedsector. Hun Stichting Blok Y werd het vehikel om de CPO-ontwikkeling op te starten.

Met Marc Koehler Architects en hun Superlofts concept werd een architect gevonden die ervaring had met de aspecten van CPO/MO projectontwikkeling én die in staat was om vernieuwende en spannende woningbouw te realiseren.

Samen met de bewonersgroep zijn verschillende stedenbouwkundige modellen onderzocht voor de Kavel Y welke grenst aan zeer uiteenlopende buren: ten oosten de Sartreweg en aan de overkant daarvan het Veemarkt terrein, ten westen de volkstuintjes van tuinenpark ‘De Pioniers’ en ten noorden Kavel X met tussen de kavels een parkeerplaats en entree voor het tuinenpark.

Er werd gekozen voor een kloek appartementengebouw bestaande uit 30 appartementen verdeeld in 5 hoofdtypes. Alle woningen hebben een lay-out en dimensionering die je in woningbouw zelden tegenkomt. De woningen zijn ontsloten vanaf de straat, het dek, een semi-private galerij of een interne corridor. De woningtypes variëren van 70 tot 145 m2, zijn dubbelzijdig of enkelzijdig georiënteerd, over 2 of 3 lagen met balkon, loggia, (dak)terras of tuin. In de meeste woningen is een vide gerealiseerd. In de compositie van de woningen, hun oriëntatie en ontsluiting is een zorgvuldige balans zichtbaar tussen individuele bewonerswensen, collectieve belangen, stedenbouwkundige ambitie en de kwaliteiten van de omgeving.

De gevel is een eenvoudige maar krachtige uitdrukking van het concept en zorgvuldig gematerialiseerd. Ze bestaat uit een slank betongrid ingevuld met dubbelhoge glazen puien om licht diep in de loftwoningen te brengen. Door de afleesbaarheid van de verschillende woningtypes ontstaat een speels beeld verrijkt met entrees, loggia’s en variatie in de puien.

Elke woning heeft een eigen parkeerplaats in de collectieve garage op maaiveldniveau. Op de parkeervoorziening ligt een dek met 10 private tuinen, 3 private terrassen en 1 grote gemeenschappelijke tuin. Voor deze gemeenschappelijke tuin maakte de bewonersgroep zelf een ontwerp onder begeleiding van Marseille Buiten. Achter het gebouw is de bestaande sloot verbreed richting het gebouw en ligt een gemeenschappelijke vlonder. De gemeenschappelijke ruimte bij de entree is ruim opgezet en wordt door de bewonersgroep ingevuld met een collectieve tentoonstellingskast en bankje.

 Concept Superlofts Utrecht
– Op maat gemaakte lofts in een vast framework, binnen een zelf geïnitieerde bouwgroep
– Elke loft kan worden ontworpen naar de levensstijl van de bewoner en aangepast worden in de toekomst

Typologiën
– Er zijn 5 woningtypologiën: Herenhuis Lofts, Start Lofts, Doorzonlofts, Japanse Lofts en Penthouse Lofts
– Duurzaam casco met 6 – 9 meter hoge, 15 meter diepe en 4,5 tot 9 meter brede lofts

Duurzaamheid
– Vloerverwarming en -koeling d.m.v. off-grid, geothermische installatie met warmte terugwin
– Actieve zonne-energie uit zonnecellen voor gemeenschappelijke energiebehoefte
– CO2 gestuurde centrale ventilatie met warmte terugwin en geïntegreerde koeling
– Passieve zonne-energie uit dubbelglas oppervlakten, met elektrische zonneschermen
– Gescheiden afval
– Aanpasbare inbouwwanden en vloersystemen, toekomstbestendig
– Gebruik van duurzame, onderhoudsarme materialen voor de gevel
– Sociale duurzaamheid door ontwikkelen van een community

Community
– 30 unieke, zelf ontworpen loft appartementen

Voor meer informatie klik hier.

Information


Status

Gerealiseerd

Locatie
Veemarkt, Utrecht

Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling, in samenwerking met: Stichting Blok Y, de Coöperatieve Vereniging van bewoners en Vinkbouw

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

In samenwerking met
Initiatiefgroep Blok Y

Project architect
Roel van der Zeeuw

Proces manager
Martijn van Sluijters

Project team
Mitchel Ovens, Marc Verhoef, Dirk Overduin, Mariana Rebelo Fernandes, Marijn Luijmes