Marc Koehler
Architects
nl / en

HallO Utrecht

Voor het voormalige NPD terrein tussen winkelcentrum Overvecht en de groene Brailledreef is werd het mixed-use project HallO ontworpen in samenwerking met ZUS en Zecc. Participatie en mede- eigenaarschap stonden centraal in het ontwerp- en ontwikkelproces met als doel een gevoel van eigenaarschap en het ontstaan van een sterke community.

HallO bestaat uit een doorlopende plint met daarop drie kloeke woongebouwen, ieder met een heel eigen handtekening en programmatische/functionele thematisering. Elk van de drie blokken heeft een duidelijke eigen doelgroep met daarop toegesneden concepten. Eén blok is toegepitst op senioren en zorgbehoevenden; het middelste blok voor woongroepen en collectieven; het derde blok is ontworpen volgens het Superlofts concept voor starters en stedelijk georiënteerde doelgroepen. Ieder blok is ten behoeve van meer licht en lucht voorzien van extra ontmoetingsplaatsen in de vorm van luchthoven en co-living area’s.

De plint is een ruimte van 180 meter lang, 18 meter breed, 6 meter hoog. Met deze overmaat vormt de flexibele Hall met grote openslaande deuren een belangrijke aanjager in de revitalisering van de wijk. Tijdens het ontwikkelproces zal de Hall worden ingevuld met kleinschalig, lokaal en sociaal-maatschappelijk ondernemerschap: upcyclers en makers, kwekers en makers van gezond voedsel, buurtinitiatieven en sportieve éénpitters met yogaklassen en life-coaching programma’s, thuiszorg, fysiotheraptie en sollicatieles.

In HallO wordt een EPC van -0,31 en een GPR van 8,56 bereikt, mede door de toepassing van een revolutionair warmte- en koudeopslag systeem: SolarEis. Hemelwater wordt op de kavel opgevangen en hergebruikt voor irrigatie en grijswater circuits. Die circulaire gedachte komt terug in de radicale scheiding van drager en inbouw: het robuuste casco is onderhoudsarm en flexibel indeelbaar met installaties en binnenwanden.

Onder twee blokken wordt een parkeervoorziening gerealiseerd. Uit het zicht en omsloten door de blokken. Doordat de garages boven het maaiveld gerealiseerd worden, zijn ze bij uitstek geschikt voor transformatie naar andere functies in de toekomst. Een hoge mate van flexibiliteit biedt perspectief: van woning tot skatepark, museum of kunstdepot, uitbreiding van atelier- en werkruimtes.

Information


Jaar
2017

Status
Tender

Programma
Woningen, werkruimte, commerciële ruimte

Lokatie
Utrecht

Opdrachtgever
BPD, ERA Contour, Edwin Oostmeijer


 

Credits


Team
Marc Koehler Architecten, ZUS, Zecc architecten, Stadkwadraat

Renderings
A2 Studio