Marc Koehler
Architects
nl / en

Community Centre/Library in Edegem

Het project Community Centrum en Bibliotheek Edegem maakte deel uit van de Open Oproep, de aanbestedingsprocedure uitgeschreven door de Vlaams Bouwmeester en behelst de bouw van een nieuw vrijetijds – en kunstcentrum (VTC) met bibliotheek in het centrum van Edegem, een dorpje vlak buiten Antwerpen. Marc Koehler Architects, in samenwerking met Delobelle Architecten (Gent) en Delva Landscape Architecture (Amsterdam/Antwerp) was met hun ontwerp, “VTC als schakel”, het winnende team.

Het accent van het ontwerp ligt op het versterken van het dorpscentrum door een nieuwe culturele ‘hub’ voor de gemeenschap te creëeren, die het sociale leven van het dorp zal voeden – een belangrijke schakel in de keten van openbare ruimtes die in het dorp nog ontbreekt.

Het nieuwe VTC heeft een grote erfgoedwaarde door de aanwezigheid van het kunstcentrum Huis Hellemans, een villa in neo-Vlaamse renaissance stijl met de bijbehorende tuin uit de 19e eeuw, die het nieuwe gebouw omarmt en het als een parel in de stad verbergt.

Het programma heeft de vorm van twee contrasterende volumes; een hoger blok van twee verdiepingen waarin de bibliotheek zich bevindt en een lager, glazen paviljoen van één verdieping dat het vrijetijdscentrum huisvest. Het hogere blok zorgt voor een dialoog met het Huis Hellemans, terwijl het glazen paviljoen de tuin omsluit, waardoor het weer het intieme karakter dat het ooit had terugkrijgt. Vanuit deze nieuwe verhouding tussen het kunstcentrum en het nieuwe VTC wordt een nieuwe culturele lus gegenereerd rondom de tuin die ruimte biedt voor ontspanning, lezen, tentoonstelling en reflectie.

Het nieuwe VTC is in alle opzichten een project dat in samenspraak met de bewoners van Edegem ontstaat. De input van de bewoners vormde de basis voor de projectdefinitie van de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Ook bij de selectie van het winnend ontwerp speelden de Edegemnaars een belangrijke rol. De ontwerpers zullen gedurende het hele ontwerpproces nauw samenwerken met de bewoners en toekomstige gebruikers om ervoor te zorgen dat aan alle wensen en eisen voldaan wordt.

Start bouw is gepland voor eind 2017.

 

Information


Jaar

2015

Status
In ontwikkeling

Locatie
Edegem, België

Oppervlakte
2180 m2

Opdrachtgever
Gemeente Edegem

Competitie
Open Oproep 28

Resultaat
Eerste prijs

Credits


Hoofd architect

Marc Koehler Architects

In samenwerking met
Delobelle Architecten, DELVA Landscape Architects

Project architect
Carlos Moreira (MKA)

Project team
Marc Koehler (MKA), Carlos Moreira (MKA), Ivo Jelinek (MKA), Marijn Luijmes (MKA), Martina Giordanengo (MKA), Susana Ayres (MKA), Simon Jiracek (MKA), Robby Delobelle (DA), Brecht Pot (DA) Steven Delva (DLA) Pieter Theuws (DLA) Rens Wijnakker (DLA), Sander Van Den Bosch (DLA)

Impressies
Marc Koehler Architects, DELVA Landscape Architects