Marc Koehler
Architects
nl / en

Community Centre Loker

Het ontwerp betreft een community centre in Loker, West-Vlaanderen, België. Loker is een dorpje met 600 inwoners met een rijk, sociaal leven, dat vroeg om een nieuw ontmoetingscentrum met verschillende klaslokalen en een multi-functionele ruimte. Eén van de voorwaarden van het ontwerp was het centrum in het landschap van het rurale dorpje te integreren. Marc Koehler Architects heeft voorgesteld om een deel van het bestaande gebouw te behouden en daarop een nieuw dak te plaatsen, waardoor de gebruiksmogelijkheden vergroot worden en er een heel nieuwe en flexibele omgeving ontstaat waar een veelheid aan activiteiten plaats kan vinden.

De luifel-achtige vorm van het dak ziet er zowel vertrouwd als ook vernieuwend uit. Het dak is een symbolisch element dat de verschillende gebruikers verenigt in een enkel gebaar, waarbij ze uitgenodigd worden om de diverse onderdelen in het gebouw met elkaar te delen. De voorgestelde flexibiliteit zorgt er ook voor dat het gebouw om kan gaan met verschillende situaties; de eigenheid van de gebruikers wordt gefaciliteerd en tegelijkertijd biedt het ruimte aan uiteenlopende evenementen.

De detaillering van het gebouw resulteert in een abstract dak-element dat binnen met buiten naadloos met elkaar verbindt en leven brengt aan het historische dorpsplein. Daarnaast heeft het een prachtig uitzicht over het heuvellandschap van de beroemde Kemmelberg.

Klik hier om project video te bekijken.

Information


Jaar
2012

Status
Gerealiseerd

Locatie
Loker

Opdrachtgever
Vlaams Bouwmeester

Competitie
Vlaamsbouwmeester Open Oproep 16 (2009)

Resultaat
Eerst prijs

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

In samenwerking met
Import Export Architecture

Project team
Marc Koehler, Rafaeli Aliende, Martijn de Geus, Carlos Moreira, Miriam Tocino, Tieme Zwartbol

Fotograaf
Filip Dujardin