Marc Koehler
Architects
nl / en

Campus Kastamonu

Campus Kastamonu is ontworpen als een asymmetrische ster, waarvan de armen de “ver reikende aspiraties van lerende geesten” symboliseren.

De campus biedt ruimte aan 10.000 studenten, waarvan tweeduizend huisvesting zullen krijgen op het terrein. De gebruikers krijgen een eigen ‘stadscentrum’, geïnspireerd op de Griekse agora, waar plek is voor onderwijs, ontmoeting en commercie. Colonnades, open plekken en verdiepte groene ruimtes bepalen het beeld.

Het centrale plein is verhoogd om de schaal van de campus te verkleinen en zo een intiemere sfeer te creëren. Daarnaast worden de technische en infrastructurele voorzieningen aan het zicht onttrokken door ze onder het voetgangersgebied te plaatsen.

De armen van de ster vervullen meerdere rollen. Zo zorgen ze voor een graduele overgang van de onderwijsvoorzieningen via de recreatie- en woonfuncties naar het omringende landschap. Daarnaast maken ze natuurlijke ventilatie mogelijk en zijn ze zo georiënteerd op de zon dat de gebouwen optimaal profiteren van het daglicht.

De onderwijsgebouwen zijn opgezet als flexibele, modulaire systemen die geschikt zijn voor toekomstige aanpassingen. Dit geldt ook voor de woningen, die zijn gegroepeerd rondom een meer. Een theater, een kantine en een sportcomplex zijn ondergebracht in de meest opvallende gebouwen van de campus.

De meeste van deze voorzieningen worden openbaar toegankelijk, zodat de campus ook een publieke functie krijgt. De energiehuishouding wordt duurzaam, zo is onder meer voorzien in een geothermisch klimaatsysteem op basis van water.

Er hebben 156 architecten deelgenomen aan de prijsvraag. Marck Koehler architects in samenwerking met ONZ architects heeft de eerste prijs voor dit bijzondere plan gewonnen.

Information


Jaar
2013

Locatie
Kastamonu University, 37150 Kastamonu Province, Turkey

Oppervlakte
81740.0 m2

Opdrachtgever
Turkish Government

Competitie
Kastamonu Campus (2014)

Resultaat
Eerste prijs

 

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

In samenwerking met
ONZ Architects

Project architecten
Marc Koehler, Onat Öktem (ONZ), Zeynep Öktem (ONZ)

Project team
Marc Koehler, Onat Öktem (ONZ), Zeynep Öktem (ONZ), David Klinkhamer, Veerle Rigter, Loed Stolte, Ceyhun Ruhisu Altiok (ONZ), Esat Can Meker (ONZ), Besmier Kamberi (ONZ)

Overig advies
Arup (Nederland), Arif Künar