Marc Koehler
Architects
nl / en

Campus HvA

Het duurzame Rhijnspoorgebouw zal gebouwd worden op de prominente hoek van de Campus HvA. Het huisvest de faculteit Domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam, waar alle technische opleidingen samengebracht worden.

Twee volumes worden aan een bestaande structuur van de Amstelcampus toegevoegd, waardoor een centraal atrium ontstaat en oude en nieuwe gebouwen een nieuw geheel zullen vormen. De terrassen die uit het lage volume steken creëren een theatrale ruimte die alle opleidingen visueel en functioneel met elkaar verbindt. Communicatie en inspiratie tussen de verschillende kennisgebieden kan zo op spontane wijze plaatsvinden en grenzen worden opgeheven. Het atrium kan ook als groot auditorium gebruikt worden voor incidentele evenementen zoals een TEDtalk, conferentie of diplomauitreiking, waarbij de laagste terrassen en balkons als tribune functioneren.
De opleidingen bevinden zich op de eerste zeven verdiepingen en worden door middel van co-creatie workshops op maat ingericht in samenwerking met studenten en docenten. In de bovenzone van de toren bevinden zich algemene onderwijsruimten en een skylobby die als lobby dient voor conferenties, talentprogramma’s en internationale workshops.

De twee aparte volumes, die de ruimte voor het atrium creëren, sluiten naadloos aan op de stedenbouwkundige context. Een van de volumes is een duidelijke landmark in de belangrijkste richting van het stedenbouwkundig plan, terwijl het andere volume zich voorzichtig nestelt langs de straat. De basis van deze twee structuren bestaat uit een simpel gestandaardiseerd en geprefabriceerd skelet, dat geplaatst wordt op een raamwerk van 14,4 x 10,8 meter. Het project heeft een BREEAM Excellent score, waarmee het het meest duurzame schoolgebouw van Amsterdam wordt.

 

Information


Jaar
2017

Status
In ontwikkeling

Locatie
Amsterdam

Opdrachtgever
Amsterdam University of Applied Arts

Competitie
Rhijnspoorgebouw HvA (2012)

Resultaat
Eerste prijs

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects, de Architekten Cie. & Powerhouse Company

Project team
Antoine van Erp (PHC), Ard-Jan Lootens (PHC), Carlos Moreira (MKA), Drazen Krickovic (MKA), Elisa Diaz-Llanos Lorenzo (MKA), Frank Segaar (CIE), Jessie Andjelic (PHC), Kevin Laurence Snel (MKA/CIE), Loed Stolte (MKA), Joan Marion (PHC), Maarten Verhelst (MKA), Marc Koehler (MKA), Nanne de Ru (PHC), Nicola Placella (CIE), Pi de Bruijn (CIE), Rink Alberda (CIE), Sander Apperlo (PHC), Stefan Prins (PHC), Stijn Kemper (PHC), Sybren Woudstra (CIE), Thomas Wellink (MKA)

Advies constructief
ABT & BREED

Overig advies
Royal Haskoning DHV