Marc Koehler
Architects
nl / en

Campus Hogent

De gestage groei van het aantal studenten in de afgelopen jaren zorgde ervoor dat de faculteit gezondheidswetenschappen van de hogeschool Gent behoefte had aan extra auditoria en omloopmogelijkheden. Het bestaande gebouw dateert uit 1974 en lijdt – ironisch gezegd – als het ware aan de typische symptomen van een “ziek” gebouw: een gebrek aan verse lucht, daglicht, buitenruimte en sociale interactie. Wij hebben een integraal ‘herstel’-plan voor het gebouw en de site voorgesteld, dat een oplossing genereert voor al deze aspecten.

Ons plan concentreert zich niet alleen op de voorgestelde uitbreidingszone aan de achterkant van het bestaande gebouw, maar het voegt een auditorium toe in het hart van het gebouw, zodat het gebouw bij wijze van spreken van binnenuit gevoed wordt. Zo wordt een win-win situatie gecreëerd waarbij de nieuwe auditoria ook ingezet worden om de duurzaamheidspresentaties van het bestaande gebouw te verbeteren. De ingrepen werken zogezegd als “bypasses”, die de circulatie en het energiesysteem van het gebouw reorganiseren en het algemene gevoel van comfort verbeteren om energie te besparen en nieuwe interactieve studieplekken door het gebouw heen aan te moedigen.

In navolging op het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ zijn wij van mening dat onderwijs in de gezondheidszorg begint bij het geven van inzicht hoe gezonde scholen eruit kunnen zien en kunnen interacteren: architectuur als inspiratie.

Information


Jaar
2016

Locatie
Gent

Status
In aanbouw

Opdrachtgever
Hogeschool Gent

Competitie
Vlaamsbouwmeester Open Oproep 19 (2010)

Resultaat
Eerste prijs

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

In samenwerking met
Architecten Delobelle bvba, Import Export Architecture, Daidalos, Less is More Engineering, STB Viaene

Project team
Marc Koehler, Willem Baalbergen, Tjerk de Boer, Ramon Acha, Carlos Moreira, Miriam Tocino

Landschapsarchitect
Delva Landscape Architects

Fotograaf
Dennis de Smet