Marc Koehler
Architects
nl / en

House with 11 Views

Op één van de vijf kunstmatig aangelegde eilanden voor zelfbouw Almere aan de rand van de nieuwe wijk Noorderplassen West staat House with 11 Views. De locatie van het huis bevindt zich op de grens tussen twee gebieden: de suburbane uitbreidingen van Almere Stad en het natuurgebied de Noorderplassen. Hoewel de grens tussen het natuurlijke en stedelijke hier duidelijk voelbaar is, zijn beide gebieden onderdeel van hetzelfde polderlandschap. Een landschap dat haar oorsprong vond op de ontwerptafel, gecreëerd vanuit het niets.

In deze context is het huis vormgegeven als een abstracte witte doos dat als een object op het eiland staat. Er is niet gezocht naar een suggestie van geschiedenis door middel van historiserende architectuur, maar de oplossing is gezocht in een abstractere, conceptuele benadering. Enerzijds bood deze benadering de vrijheid om het experiment op te zoeken en -voor de woningbouw- onconventionele constructieprincipes en materialen toe te passen. Anderzijds biedt deze benadering ruimte aan de omgeving om een eigen identiteit te ontwikkelen.

De verhoudingen van de grote ramen aan de noordgevel zijn gebaseerd op die van beroemde schilderijen van het Nederlandse landschap met haar telkens veranderende licht en kleuren. Dit is tot uiting gebracht als een gimmick in de gordijnen die met deze schilderijen bedrukt zijn. Door het benadrukken van de gelijkenis tussen de landschapsschilderijen en het uitzicht op de Noorderplassen, is geprobeerd specifieke kwaliteiten zoals het Hollandse licht en de uitgestrektheid van het polderlandschap te benadrukken.

Information


Jaar
2015

Status
Gerealiseerd

Locatie
Almere

Oppervlakte
240m2

Opdrachtgever
Particulier

 

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

Project team
Marc Koehler, Thomas Wellink, Maarten Verhelst, Robbert Verheij, Carlos Moreira

Aannemer
Reytec Innovations

Fotograaf
Filip Dujardin