Marc Koehler
Architects
nl / en

Dune House

Het Dune House ligt half verzonken in de duinen van Terschelling. We hebben het dak en de gevel zoveel mogelijk eenzelfde (red cedar) houten materialisering gegeven, die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Het is net een houten diamant, het ziet er vanaf alle hoeken weer anders uit; soms modern en abstract, soms zie je er het traditionele schilddak in terug. Het is net een levende sculptuur. Bij nat, donker winterweer kleurt het hout grijs maar op zonnige dagen neemt het juist de gouden gloed van het helmgras over.

De route binnenin het huis kun je opvatten als een duinwandeling. Het is een aaneenschakeling van intieme en open ruimtes en uitzichten op verschillende split-level niveaus rondom de centrale kern, die de openhaard en schoorsteen vormen – als een loft aan zee. De meest intieme (ondergrondse) privé-vertrekken lopen zo trapsgewijs over in de woon-, eet- en ontspanningsruimtes die zich op verschillende niveaus bovengronds bevinden.

Ook de kleuren en materialen van het interieur zijn afgestemd op de natuur. Het groen van het helmgras keert terug in zachte elementen als kussens en kleden. De gele betonvloer zet het duinzand als het ware binnen door. Het zwarte beton benadrukt daarnaast het ondergrondse gevoel.

Een van de meest opvallende kenmerken is het grote, schuine raam waardoor je vanuit verschillende punten de natuur steeds op een andere manier ervaart. De schuine hoek zorgt bovendien voor privacy. De andere, kleinere, ramen zijn strategisch geplaatst aan de hand van de activiteiten van de verschillende ruimtes. De ramen zijn voorzien van lamellen die niet alleen voor schaduw en privacy zorgen maar er bovendien ook ervoor zorgen dat de ramen opgenomen worden in de houten dakbedekking.

Dit Dune House is duurzaam gebouwd, door middel van kruislings verlijmde massief-houten platen, waardoor het huis als bouwpakket op het vasteland is geprefabriceerd en in korte tijd op het eiland in elkaar gezet kon worden.

Het resultaat is een zeer energie-zuinig huis met een natuurlijke uitstraling en een minimale ecologische ‘footprint’.

Bekijk de video over het Dune House hier.

Information


Jaar
2014

Status
Gerealiseerd

Locatie
Terschelling

Oppervlakte
180m2

Opdrachtgever
Particulier

Credits


Hoofd architect
Marc Koehler Architects

Project architect
Carlos Moreira

Proces manager
Thomas Welink, Annemarie Swemmer

Project team
Kasia Heijerman, Miriam Tocino, Anna Szcsurek and Jakub Zoha

Interieur ontwerper
Marc Koehler Architecs

Technische omschrijving en uitvoering
AchterboschZantman architecten

Aannemer
P.A. Wiersma Aannemingsmaatschappij BV

Interieur bouwer
Koen Vieugel

Installaties
Bakker Installatietechniek

Aannemer glasgevel
Huijberts Gevelbouw

Fotograaf
Filip Dujardin

Stylist photoshoot
Friday Next